At føle angst for sin egen krop.
At føle angst for sin egen krop
For nogle mennesker kan det føles som om, deres egen krop er blevet en kilde til uro eller frygt. Kroppens signaler – hvad enten det er smerte, uro, hjertebanken eller andre sansninger – kan opleves som truende og svære at forstå. Måske er det kroppen, der minder om tidligere traumer, eller måske er det signaler, der vækker bekymring for alvorlig sygdom. For andre kan oplevelsen af kroniske smerter eller langvarig stress have gjort det svært at mærke kroppen som et trygt sted.
Uanset årsagen er det en dybt menneskelig oplevelse, når kroppen begynder at føles fremmed eller uforudsigelig. Det kan skabe en følelse af at være fanget i en tilstand, hvor man både er overopmærksom på kroppens reaktioner og samtidig forsøger at undgå at mærke dem.
Jeg arbejder med at skabe et trygt rum, hvor vi sammen kan undersøge, hvad kroppen fortæller. Gennem berøring, tryk, blid bevægelse og nærvær inviterer jeg dig til at møde din krop med nysgerrighed og omsorg. Målet er ikke at "fikse" kroppen, men at genopdage de ressourcer og den visdom, som kroppen rummer – selv når dens signaler er forbundet med overlevelsesmekanismer, der måske ikke længere tjener dig.
Det kan være en langsom og nænsom proces, hvor vi arbejder med at skabe kontakt til både uro og de steder, der føles trygge. Alle signaler fra kroppen har værdi, og sammen kan vi finde en vej til at lytte og genopbygge tilliden til din krop.
Når kroppen opleves som noget truende eller fremmed, kan det skabe en dyb kløft mellem sind og krop, som kun forstærker følelsen af ubehag. Mange mennesker ser kroppens signaler som noget, der skal "løses" eller undertrykkes, snarere end som en kommunikation, der forsøger at pege på noget vigtigt. Smerten eller ubehaget bliver en fjende, i stedet for en budbringer.
I mine behandlinger arbejder jeg med at genopbygge tilliden til egen krop og dens signaler.
For nogle er det en kropslig forståelse, mens det for andre giver mest mening kognitivt. Der findes ikke én rigtig måde at forstå noget på, men jeg er overbevist om, at vi skal igennem kroppen for virkelig at kunne rumme og integrere det, vi indeholder – både vores indre samt ydre oplevelse af os selv og vores sansninger.
Basen for min behandling er at skabe et trygt møde – både mellem mig og klienten og mellem klienten og deres egen krop og sansninger. Vi arbejder ud fra det sted, hvor vi finder et møde gennem berøring, bevægelse og nærvær. Mine forløb starter ofte langsomt op, da vi hurtigt kan blive overvældet af for meget input i forhold til fysisk behandling som mere intense tryk og bevægelse. For virkelig at hjælpe klienten med at lytte indad og være nærværende i egen krop kræves der ofte en dyb kropslig fokusering.
I vores langsomme proces inviterer jeg klienten til både at lægge mærke til de steder, hvor der er uro, og til at skabe bevidsthed omkring det, der måske føles roligt og trygt. På den måde opfordrer jeg til nysgerrighed over for de indre dele og sansninger, der er til stede. Jeg arbejder ud fra en forståelse af, at alle dele og sansninger er ressourcefulde, værdifulde og har en værdifuld hensigt – selvom nogle udspringer af overlevelsesmekanismer, der måske ikke længere tjener os fuldt ud.
Mine behandlinger handler om at skabe kendskab til de ressourcer, der er til stede, og lære at lytte til dem, være opmærksom på dem og få adgang til dem.
Mødet i behandlingen er afhængig af kroppens og nærværets sammenspil. Der er mange lag og intensiteter i sanselighed. Og forskelligt oplevelse og tilgang i den sansende krops ‘oplevelse. Udover det billede vi har af hvordan vi tænker vi oplever ‘os selv’ så er der mange uopdagede lag og sansninger som kan vise sig ved dyb kropslig fokusering.
Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Både i hvad det er der viser sig i klienten, om der er svært at komme i kontakt, fokusere eller tillade de indre sansninger eller måden vi for mødet på. hvor nogle har tilgang ved blid berøring og andre først skal ‘mærke kroppen’ lidt mere før der bliver adgang til det at mærke og sanse kroppen.
En omsorgsfuld og nuanceret tilgang
Ved at skabe et trygt rum og invitere til langsom opmærksomhed kan du begynde at udvikle en venlig og accepterende relation til din egen krop. Selv de signaler, der føles ubehagelige, rummer en god hensigt og forsøger at fortælle dig noget vigtigt. At møde kroppen på denne måde kan være en transformerende proces, hvor du gradvist opdager de ressourcer og den visdom, din krop allerede rummer.