Fylder tankemylder for meget i dit liv?

Opdateret Aug. 2023 af Karina Højgaard.

Tankemylder kan være en oplevelse af ukontrollerbare tanker og usammenhængende tankeimpulser som overtager dit sind. Mylderet gør det svært at tage beslutninger og er ofte ikke rationelle. Oftest er det negative tanker, angst-tanker, bekymringer, måske tanker som kommer ud fra fx lavt selvfærd, som melder sig og får lov til at styre dine følelser og handlinger. Tankemylder kan i yderste konsekvens udvikle sig til angst, depression eller andre psykiske lidelser.

kropsterapi  mod tankemylder

Sådan behandler jeg dig med tankemylder.

I en kropsterapeutisk behandling arbejder jeg med at få afløb og løse de spændinger som er med til at holde din krop i kamp, flugt, frys tilstand. Den tilstand som er blevet til en følge af de bekymrende tanker og tankemylder som har sat din krop i fysisk beredskab og alarm.

Ved at arbejde grundigt med åndedrættet, som er med til at styre dit nervesystem hen mod restitution (parasympatiske nervesystem) kan jeg hjælpe dig til en tilstand af ro og overskud. Dit åndedræt kan styre din krop hen mod stress (sympatisk) når du skal præstere eller fx trainer samt at åndedrættet kan hjælpe dig hen mod en tilstand af ro og afslapning (parasympatisk) hvor der er tid til restitution og fordøjelse.

Når man er i alarmberedskab og kroppen er spændt, er der ikke et overskud til at starte nye vaner. Vi er vanedyr, hvis tankemønstre er gentaget nok gange så vil din hjerne altid gå til det, den kender best. Og hvis dit tankemønster er baseret på en angst for at ikke være god nok, så vil du altid komme til samme resultat.

Hvordan hjælper kropsterapi ved tankemylder ?

Udover kognitive værktøjer kan det for mange være afgørende at arbejde med kroppen og de fysiske spændinger og nervesystemet. Når man er låst fast i et mønster hvor kroppen er spændt, og tankerne er anspændte - så vil de holde hinanden i skak. Man kan arbejde gennem tankerne med kognitive værktøjer, og gennem kroppen for at forløse spændinger og dæmpe nervesystemet.

Det handler om at få skabt et slags pusterum hvor man fysisk kan mærke, opleve og mentalt se tingene fra nye vinkler, for at kunne handle på nye måder og ud fra en anden energi/tilstand end ren overlevelse.


At overanalysere betyder at underføle.

Mens vi navigerer gennem vores daglige tankemønstre og bevægelser, er det ofte, at vi lader detaljer glide forbi vores opmærksomhed og samtidig overanalysere, mens vi undervurderer vores følelser. Når vores tankestrøm går i overdrive og nøje undersøger en situation, så er det vores hjerne, der på sin egen måde forsøger at beskytte sårede aspekter af vores selv, samtidig med at den søger at styre situationens udfald og undvige ægte selvrefleksion og følelse.

Selvom det måske virker som om, at overdreven tænken kan føles produktivt i øjeblikket, er det sjældent, at det resulterer i kreative løsninger eller nye indsigter. I stedet for at skabe frugtbare resultater, kan det ofte føre os længere væk fra de innovative tanker og følelsesmæssige dybder, der faktisk skaber forbindelse med vores omverden og os selv.


Hvad er tankemylder?

I løbet af en dag tænker vi imellem 60.000-90.000 tanker, hvoraf mange af tankerne er gengangere og det samme tanker som vi tænker igen og igen. Menneskets hjerne vil gerne forstå og skabe en mening - dermed har bekymringer faktisk en vigtig funktion i vores liv. Bekymringer bringer vores opmærksomhed på de emner vi skal tage os af, eller helst skal undgå. Bekymringer kan give os motivation til at gøre noget ved et problem, også selvom det nogle gange er ubehageligt eller ubelejligt.

Vi bekymrer os hver eneste dag. Det er helt normalt. De bekymringer vi kan handle på er sjældent de problematiske. Det er de formålsløse bekymringer, som bliver til tankemylder og kan påvirke og forstyrre dig. Det forstyrrer din søvn, energi og endda din livsglæde. Formålsløse grublerier og bekymringer kan udvikle sig til en selvforstærkende, negativ spiral, der dræner os og gør os triste. Tankemylder kan forekomme i større eller mindre omfang. Vi er mange som har tendens til mental overaktivitet og overtænkning, det gør os ude af stand til at være til stede i øjeblikket.


Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Karina Højgaard - Totum Kropsterapeut & indehaver af Klinik for Kropsterapi på Nørrebro.

Jeg hjælper dig med at bryde dit tankemylder og genskabe indre ro.

Jeg har hjulpet mange af mine klienter med tankemylder, angst og stress til et bedre og balanceret udgangspunkt. Efter et behandlingsforløb har de haft mere energi og ro samt mere kontrol over deres tanker. Den fysiske kontakt vi bygger op i behandlingerne, er med til at skabe den base og føling med realiteten som mange taber når opmærksomheden kun går til tankerne.

Med en stor føling, blid og tryg tilgang arbejder jeg frigørende og i dybden med hele din krop. Åndedræt, nervesystem og kroppens spændings-smertetilstand har stor sammenhæng. Ud fra min viden og mange årige erfaring med at arbejde med kroppen, har jeg en ekspertise og indføling som ingen anden.

Jeg vil hjælpe dig med at skabe en afslappet krop, at du får dit dybe åndedræt og en bedre føling med kroppen tilbage. Når du har det, vil du opleve at tankemylderet er din fortid.


Hvad sætter tankemylder igang?

Tankemylder kan også være stress relateret. Det er også en naturlig del af vores liv og opstår mest når du bliver slået lidt ud af kurs, i sådan en situation har de fleste af os prøvet at blive overmandet af tankemylder i kortere eller længere perioder.

For de fleste af os er der nogen trigger-tanker eller trigger-følelser som bliver prikket til og derfra stikker tankerne afsted og bliver til tankemylder. I tankemyldret findes der ikke nogen løsning, bare en masser af tanker og bekymringer som kører i ring. Ville det ikke være rart at bryde med det her tankemylder? At få genskabt din indre ro og kontrol? At kunne forløse kroppen fra de fysiske spændinger som kommer med anspændthed?

I denne artikel beskriver jeg hvad der kan ligge til grundlag for dit tankemylder, hvad kropsbehandlinger kan gøre for at bryde den onde cirkel, og hvad du selv kan gøre for at genskabe den indre ro og kontrol.


Hvordan mærker du tankemylder i kroppen ?

Kroppen oplever og agerer og det gør den hele tiden i sammenspil med din hjerne, så hvis dine bekymringer og tankeimpulser mest handler om potentielle farer, så vil kroppen komme i alarmberedskab, måske oplever du en række fysiologiske reaktioner, som svarer til, at du står overfor en reel trussel. Det kan føles som uro i kroppen. Måske hjertebanken, rysten og svedeture, reaktioner som er med til at forstyrre din evne til at holde din indre ro og koncentration, slappe af, tænke rationelt, holde fokus eller falde i søvn.

Hvis vi over længere tid er anspændte, både fysisk og mentalt, at vi ikke kan slappe af og sove godt, så vil det begynde at vise sig i vores mere permanente tilstand. Bestemte muskel grupper vil være mere spændte og smertefulde og mere mentalt kan vi være på vej ud i depression eller angst. Her er tendensen til at bekymre sig altså ikke længere nyttigt eller sund, men er mere blevet til en negativ spiral hvor vi er fastlåste og magtesløse.

Det er individuelt, hvordan tankemylder også kan give en følelse. Og alt afhængigt af intensiteten af tankemyldret eller angsten så kan man opleve følelsen af at blive bekymret, være usikker, føle sig panisk og føle skam og skyld. 


Hvorfor tankemylder gør dig fysisk passiv.

Følelser er noget vi mærker i kroppen, en klump i maven eller fx uro i kroppen. En følelse starter ved en tanke det kan være en reaktion på noget, tanken sætter en reaktion i gang fx kamp,flugt eller frys som skaber en fysisk reaktion ved at producere hormoner, hormoner skaber tilstande i kroppen som opleves og mærkes. Følelser kan være mere fysisk rettet og mere psykisk orienteret, men begge vil give et kropsligt udtryk og fornemmelse.

Følelser er altså noget du mærker. De fleste følelser er dejlige, og har du nemt ved at være i, med og opleve. Men der er også følelser som smerter både fysisk og emotionelt. Der er angst, skam og skyld, som ikke er særlig behagelige at være i. Og lige som at vi ikke har lyst til at stikke hånden i ilden, så vil vi helst heller ikke gå ind i de her ubehagelige følelser. Det er helt normalt, og en del af vores instinkt for at overleve. Vi vil undgå at blive spist, brændt etc for at kunne overleve.

Nu er det bare sådan at mange af vores nuværende trusler ikke er fysiske men psykiske/ tanker, vi reagerer bare stadigvæk på samme måde. Hjernen kender ikke forskel på en reel fare eller en tænkt fare.

En af vores måder at håndtere smerte på (emotionelt eller fysisk) er ved at trække væk fra det. Så på en måde trækker vi væk fra, bedøver eller dulmer den sansende opmærksomhed i kroppen og ender oppe i hovedet. For at ikke skulle mærke det fysiske som er ubehageligt.


Hvorfor opstår tankemylder?

Stress og press er en af årsagerne til at vi ender i tankemylder. Når vi er stressede producerer kroppen flere stress hormoner, som aktiverer den del af hjernen som er styret af overlevelse, kamp, flugt, angst og frygt. Det betyder at vores overordnende evne til at tænke logisk og problemløsende bliver sat på pause. Det betyder at du i denne tilstand ikke er så god til at finde løsninger, stoppe de negative tanker eller til at skabe en oversigt af hvad der bliver blandet sammen af følelser, tanker, logiske og ikke logiske.


Kan tankemylder føre til angst?

Angst består af forskellige symptomer som gensidigt forstærker hinanden og fører til en ond cirkel, hvor angsten vokser. Alt afhængigt af angstlidelsen og sværhedsgraden af angsten så består angst af fysiske, følelsesmæssige, tankemæssige og adfærdsmæssige symptomer. Det vil ikke sige at det fungerer det samme for alle og at sværhedsgraden kan være forskelligt. Men alt fra milde til svært invaliderende symptomer kan gøre at det går ud over ens hverdag og påvirker ens liv fra mild til i svær grad.

 De fysiske, følelsesmæssige, tankemæssige og adfærdsmæssige symptomer kan være forskelligt fra person til person. Samt kan det som går forud angsten også være vidt forskelligt. For nogen vil de starte ud fra et tankemylder for andre er det et følelsesspind som kan trigge angsten. 

 Vores hjerne kan ikke kende forskel på tanker eller farer, på den måde kan intenst bekymring og intenst overdrevne tanker om situationens farlighed samt ens egen manglende evne til at kunne håndtere situationen føre til angst. Bekymringer og hvordan vi reagerer på dem, er meget individuelt. Tankemylder kan derfor være en drivende kraft i udviklingen af depression og bekymringsangst – den type angst som kaldes generaliseret angst.

Hvordan vi tænker, føler og oplever os selv kan være meget forskelligt. Vi er ingen som er ens og samtidig kan vi god genkende os selv i andre. Vi kan ikke sammenligne graden af angst eller tankemylder eller lægge en ’sværhedsgrad’ på hvor mild eller svær angst eller tankemylder er i forhold til hvordan det udspiller sig i vores krop og liv. Vi kan godt se forskellen i hvordan angst og tankemylder påvirker vores hverdag og liv men graden og svær heden kan ikke pege på et bestemt ’resultat’. Sådan er det også meget forskelligt hvad det er der trigger det ene menneske i forhold til et andet menneske. Ens fortid, karaktertype, opvækst og selvsikkerhed, tankemønstre og følelser samt omgivelser kan alle indeholde elementer som er med til at skabe en trigger tanke som kunne føre til angst. 


Hjernen og tankemylder

Menneskets hjerne er indrettet sådan, at den ene tanke føder den næste, så bekymringer er i sig selv bare tanker og vi er faktisk udviklet til at bekymre os. Det er en del af vores måde at overleve på. Evolutionært har det haft og har stadig har en funktion som gør, at når vi bekymrer os, så gør vi os tanker om mulige farer på baggrund af tidligere erfaringer eller forestillinger om fremtiden. Det gør at vi som mennesker kan forberede os og lægge planer for at undgå de værste farer på vores vej igennem livet. Men vores hjerne er indrettet sådan at den ikke kan kende forskel på tanker eller farer. Bekymrende tanker fx hvad nu hvis... og reel fare som sker her og nu. Det betyder, at med intenst bekymring/tankemylder begynder kroppen at reagere, som hvis vi stod over for en reel trussel.