Er der plads til din sorg ?
Opdateret Nov. 2022 af Karina Højgaard.
Sorg er den fysiske og psykiske reaktion på tab. Reaktionen er kompleks med en lang række følelsesmæssige, tankemæssige, sociale og fysiologiske symptomer. Det er den reaktion, vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os. Det kan være en person, tab af job eller sygdom, der kommer tæt på livet af os.
Hvordan kan jeg hjælpe med at forløse sorg?
Når jeg behandler en med sorg, kan jeg både tage udgangspunkt i det kropslige og det medmenneskelige. I et samfund, hvor sorg og nedtrykthed ikke rangerer ligeså højt som facebook-billeder af fest og farver, kan det være svært at give plads til den sårbarhed og det “sammenbrud”, der kan være nødvendigt. Så noget af det vigtigste er at skabe et sted, hvor sorgen er okay og hvor den kan få et udtryk. I al dens uskønhed og fortvivlelse.
Fra det kropslige perspektiv kan en kropsterapeut gå ind og arbejde med den muskulatur, som fastlåser sorgens udtryk. Organmæssigt og muskulært relaterer sorg sig til metal-elementet i den kinesiske 5-elements teori, hvor lunge og tyktarm er organerne.
Det er interessant at bemærke, at en muskelrelation til lungerne er den store åndedrætsmuskel, diafragma. En spændt og ufleksibel diafragma begrænser åndedrættet og gør det svært at tage ny, nærende luft ind og give slip på det gamle. Ved at åbne åndedrættet og løsne muskulaturen som holder vores udtryk tilbage, kan sorgen forløses. Når vores tilbageholdte udtryk får lov at komme ud, oplever vi at kunne give slip.
Behandligsforløb
Længden af behandlingsforløb varierer. For nogle klienter vil bearbejdelse af situationer fra barndommen eller traumatiske hændelser senere i livet være essentielle for at få det bedre, og for nogle er bedringen en jævnt fremadskridende proces, mens den for andre er hurtig og i hop.
En kropsterapeutisk behandling hjælper kroppen med at helbrede en række symptomer, den forebygger og sætter gang i kroppens egne selvhelbredende kræfter. Du kan umiddelbart under -og også lige efter mærke en effekt. Læs hvordan andre har oplevet at blive behandlet hos mig her..
Sorg er fysisk og psykisk
Sorg er den fysiske og psykiske reaktion på tab. Reaktionen er kompleks med en lang række følelsesmæssige, tankemæssige, sociale og fysiologiske symptomer. Det er den reaktion, vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os. Det kan være en person, tab af job eller sygdom, der kommer tæt på livet af os.
Sorgen vil i nogen grad føles forskellig afhængig af, hvad det er, man mister, og hvor man befinder sig i livet, samt hvilke erfaringer man har med at miste. Man kan blive rystet, måske knugende ulykkelig - og nogle går tit igang med at arbejde med at forstå, hvordan livet nu har forandret sig, samtidig med man forsøger at holde en mental balance i de nye reaktioner, som følger efter tabet. De basale reaktioner er ret ens på tværs af tab og omstændigheder.
Jeg hjælper dig med at skabe fysisk plads og kunne rumme din sorg.
Sorg er en naturlig del af vores liv og som udgangspunkt er det noget vi har brug for, for at bearbejde følelser og tanker. Så når jeg for dig med ‘sorg’ på min briks vil jeg forholde mig til hvordan du kan rumme og give udtryk på din sorg. Flere af mine klienter har måske haft mere svært ved at være i ‘sorgen’ og have plads til sorgen både i egen krop men også i sociale sammenhæng og samvirke med deres omgivelser. Derfor kan det for en person med sorg føles nødvendigt at skulle lukke af eller ned for følelserne. Det kan resultere i en spændt og fast holdt krop og et mere overfladisk åndedræt.
Her på briksen arbejder vi med at få plads og udtryk på det som der er brug for både igennem samtale og kropslig forløsning. Sådan så følelserne kan få plads og blive rummet samtidig med at kroppen kan komme tilbage til en mere afbalanceret tilværelse. At være i en ‘sorg proces’ kræver at der er tid og plads til at ‘fordøje’ de følelser og tanker som der er på spil.
Sorg og kompleks sorg
Sorg er kendetegnet ved en lang række typiske reaktioner og følelser - og er individuel. Det udtryk, sorgen får, skal ses i sammenhæng med, hvem man har mistet og de udfordringer, tabet fremkalder. Det har også indflydelsen på vores sorgproces, hvilken livssituation, man står i, og de personlige ressourcer, man har til rådighed.
For nogle bliver sorgen meget intens og kan betyde, at man oplever ikke at kunne fungere psykisk, kognitivt og socialt umiddelbart efter tabet, for andre er varigheden og intensiteten af sorgen mere begrænset.
Langt de fleste sorgreaktioner medfører psykisk belastning og forhøjet stressniveau, som aftager over tid. Men for nogle aftager sorgens smertefulde reaktioner ikke, og sorgen bliver ved med at være intens og endda invaliderende. Man har måske problemer med at fungere relationelt, socialt og arbejdsmæssigt. Når sorgen på den måde bliver årsag til nedsat livskvalitet og funktionsniveau, kan det få store konsekvenser for den sørgendes mentale helbred. Hvis man oplever den form for sorg, kan man tale om, at man har en kompleks sorg, som kan være behandlingskræv
Sorg og åndedrættet
I åndedrættet foregår en konstant udveksling. På hver indånding tager vi ny ilt ind og på hver udånding giver vi slip på den gamle og brugte luft.
Men åndedrættet er mere end bare en udveksling af ilt og kuldioxid. Det er en konstant øvelse i at åbne sig for verden og give slip på det gamle. Hvis vi ikke giver slip og lader det gamle og døde passere, kan vi heller ikke tage imod ny næring, nyt liv.
Når sorgen sidder fast – det der også kaldes kompliceret sorg med et lægefagligt udtryk – bliver vejrtrækningen ofte begrænset. Den bliver fastlåst – præcis som sorgen selv. Et åndedræt, der bærer præg af sorg, har en rykvis indånding og derefter en ufuldstændig udånding.
Den minder om gråd, men fordi der stadig ligger en tilbageholdelse af udtrykket, får det ikke den samme forløsende effekt som en dybtfølt, hjerteskærende gråd. Det kan måske lyde mærkeligt at tale om en forløsende gråd. Om at gråd er godt. Og at gråd føles godt, er måske heller ikke de rigtige ord. Men det er nødvendigt. Og det føles godt bagefter, fordi det har en forløsende effekt. Måske du har tænkt over, hvor frit åndedrættet føles efter en grundig tudetur? Hvordan der pludselig kan være en følelse af lethed indeni?